През последните месеци Иран значително е увеличил усилията си да помогне на Русия да

...
През последните месеци Иран значително е увеличил усилията си да помогне на Русия да
Коментари Харесай

Иран помага на Русия да избегне петролните санкции

През последните месеци Иран значително е нараснал напъните си да помогне на Русия да заобиколи западните петролни наказания. Това написа Файненшъл таймс.

Според информацията - от декември 2022 година насам Техеран е употребявал най-малко 16 кораба за нелегално транспортиране на съветски недопечен нефт, което е доста нарастване по отношение на деветте плавателни съда, за които се съобщаваше преди декември.

Изданието обавя, че размерът на съветския недопечен нефт, транспортиран с разпознати от Иран кораби, е повишен от по-малко от 3 милиона барела през ноември 2022 година до над 9 милиона барела през януари 2023 година

Изобщо не е ясно дали Русия ще може да продължи да надхитрява Запада, който стегна рестриктивните мерки на приходите на Москва от нефт. Има признаци, че западният надзор, влезнал в действие през декември - т.е. ембаргото върху множеството продажби за Европа (България е с дерогация до края на 2024 г.) и тавана на изнасяния съветския нефт от 60 $ за барел - стартират да оказват съществено въздействие върху приходите на Владимир Путин.

Поредният кръг от наказания за понижаване на съветския боен капитал стартира в неделя, когато влезе в действие ембаргото на Европейския съюз върху съветския дизел, бензин и други рафинирани петролни артикули. Подобно на глобите върху суровия нефт, то е съпроводено от ценови ограничавания за съветския дизел и други артикули.

Приходите на съветското държавно управление от рандеман и експорт на петрол и газ са намалели с 46% през януари 2023 по отношение на същия месец на предходната година, заяви Министерството на финансите в Москва в понеделник.

Междувременно се появяват от ден на ден доказателства за засилването на военното сътрудничество между Техеран и Москва. Секретарят на Висшия съвет за национална сигурност контраадмирал Али Шамхани се срещна с помощника на Путин Игор Левитин в съветската столица на 7 февруари. По време на срещата Шамхани и Левитин разискаха разширението на руско-иранските стопански връзки и избягването на американските наказания, оповестява американският мозъчен тръст Институт за проучване на войната (ISW) в днешния си разбор за Иран.

Левитин акцентира смисъла на подобряването на съдействието в региона на енергетиката и превоза сред Москва и Техеран. Двамата с Шамхани разискаха завършването на железопътната линия Рещ-Астара - транспортен кулоар, който действа в границите на Международния транспортен кулоар Север-Юг и ще свърже съществуващите азербайджански, ирански и съветски железници.

При идването си в Москва Шамхани даде висока оценка на икономическите, отбранителните, обвързваните със сигурността, науката и търговията връзки сред Русия и Иран. Припомняме, че Техеран доставя месеци наред Путин и армията му с дронове камикадзе, които Москва употребява за удари по жилищни обекти основна енергийна инфраструктура в Украйна.

Шамхани ще се срещне настрана със секретаря на съветския Съвет за сигурност Николай Патрушев, с цел да разиска осъществяването на руско-ирански стопански, софтуерни и търговски планове. Не е ясно по кое време ще бъде срещата. Иранските медии оповестяват, че Шамхани ще разиска " въпроси от съвместен интерес " и с редица други неуточнени съветски държавни чиновници по време на визитата си.

Иран продължава да се въоръжава - на 7 февруари силите за противовъздушна защита на " Артеш " (Армията на Ислямска република Иран) откриха нова въздушна база и показаха своите крилати ракети. Началникът на Генералния щаб на въоръжените сили генерал-майор Мохамед Багери и командирът на " Артеш " Абдол Рахим Мусави направиха откриването въз основата Eagle 44, която разполага с изтребители, бомбардировачи и безпилотни летателни апарати. Иранските медии оповестяват, че базата е проектирана да издържи на офанзива с нуклеарна бомба и балистична ракета и съдържа предпазена радарна апаратура, надзорен център и информационно оборудване за сигурност.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР